Maxim Kantor

Максим Карлович Кантор

Maxim Kantor

Maxim Kantor werd in 1957 in Moskou geboren, waar hij in 1980 afstudeerde aan het Moskous Grafisch Instituut. Behalve zijn vader – filosoof en tevens oprichter van het tijdschrift Dekorativnoe iskoesstvo (decoratieve kunst) – noemt Kantor o.a. Michelangelo, Mantegna, Goya, Breughel, Van Gogh, en Petrov Vodkin als leermeesters. Begin jaren ’80 was Kantor actief in de onafhankelijke kunstenaarsgroep Krasny Dom (het Rode Huis), maar een echt groepsmens is hij niet. Hij gaat graag zijn eigen weg, en moet weinig hebben van modieus gedoe. Inmiddels een succesvol kunstenaar met een indrukwekkende reeks solotentoonstellingen op zijn naam, en werken in belangrijke musea. Daarnaast is hij Honorary Fellow van het Pembroke College, Oxford, en visiting professor van de University of Notre Dame, Indiana. Hij woont op het Franse Ile de Ré.

Kantor is niet alleen schilder, maar ook schrijver. In 2006 brak hij door met de roman Oetsjebnik Risovanija (Tekenleerboek, niet vertaald in het Nederlands). Een tiental romans later verscheen in 2017 Azart, het verhaal van een naïeve Moskouse kunstenaar die aan het begin van de perestrojka – dus eind jaren ’80 – in Nederland wordt uitgenodigd. Vol hooggespannen verwachtingen reist hij af, en alles is anders dan hij zich voorstelde. Het is fictie – zo belandt de verteller op het schip Azart van August, en niet in een gastatelier van steen -, en het verhaal ontwikkelt zich tot een filosofische avonturenroman in de Russische traditie: satirisch- humoristisch met een ernstige ondertoon, waarin het bestaansrecht van een gemeenschappelijk Europa wordt bevraagd vanuit verschillende perspectieven.
In 2018 verscheen een speciale kunstenaarsuitgave met prachtige illustraties. Dit boek is vertaald door Lena Hemmink en uitgegeven door Stichting CIRC Atelier.