Tentoonstellingen

Charles Michels, Types russes, 1996

Tentoonstellingen

CIRC ATELIER

In 1987 organiseerde Stichting CIRC haar allereerste tentoonstelling: werk van de Petersburger Kirill Miller was toen te zien in het gemeentehuis Bergen N.H. Daarna volgden gemiddeld twee exposities per jaar, vaak van ateliergasten, maar ook van Nederlandse kunstenaars. Zo lieten we in het Rusland Centrum Amsterdam in 1996 de ‘Types Russes’ zien van Charles Michels, en in 1997 grafisch werk van Sietse Bakker, geïnspireerd door de poëzie van Khlebnikov, Charms en Mandelsjtam. Ook brachten we in 1990 werk van Marlène Dumas naar Moskou.

De eerste grote expositie was Hermitage in Holland, die CIRC samen met Studium Generale van de TU Eindhoven organiseerde. Het was de eerste grote expositie (met catalogus) van CIRC, en ook de eerste grote expositie in Nederland van wat toen onofficiële kunstenaars uit de Sovjet-Unie heette. Er waren werken te zien van Sergei Bordatsjov, Nikolai Filatov, Georgi Litisjevski, Gosja Ostretsov, Joeri Petroek, Andrei Roiter, Sergei Sjoetov, Garik Vinogradov en Sergei Volkov, en de tentoonstelling reisde naar Eindhoven, Delft, Amsterdam en Sneek.
‘Hermitage’ had niets met de beroemde Hermitage in Petersburg te maken, maar met een kunstenaarsplek in Moskou, sad ermitazja: de hermitage tuin. Tot aan het begin van de jaren ’90 bestonden er in Moskou en Leningrad verschillende kraakpanden waar kunstenaars zich vestigden, en Sad Ermitazja was daar één van. Ze bestonden meestal slechts korte tijd.

Georgi Ostretsov, 1988

1991

In 1991 organiseerden we Een kip is geen vogel. Drie Russische kunstenaressen: Larisa (Rezun-) Zvedotsjotova, Natalja Turnova en Maria Serebrjakova. Deze tentoonstelling was in Amsterdam, Arnhem en Antwerpen te zien en er verscheen een Nederlands/Engelse catalogus bij. U kunt hier een interview (.pdf) met Larisa Zvezdotsjotova en Natalja Turnova lezen – dan wordt de naam van de expositie ook meteen duidelijk.

Maria Serebrjakova, zonder titel. Tentoonstelling Een kip is geen vogel

1992

In 1992 organiseerden we een grote tentoonstelling: LITSA, portretfotografie uit Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne met foto’s van Anatoli Cherey, Igor Chursin, Vasili Kravchuk, Vladimir Kupriyanov, Lyalya Kuznetsova, Mikhail Ladeyshikov, Sergey Leontyev, Boris Mikhyalov, Galina Moskalyova, Igor Mukhin, Rita Ostrovskaya, Vladimir Shakhlevich en Natalia Tsekhomskaya.

De tentoonstelling was in Amsterdam, Leiden en Maastricht te zien en er verscheen een gelijknamige catalogus (Nederlands & Engels) bij.

Litso – het enkelvoud van litsa – , betekent zowel gezicht als persoon. We wilden gezichten laten zien uit de nu net ‘voormalige’ Sovjet-Unie, en dan niet de officiële portretten die voor en door officiële instanties werden gemaakt, maar die andere gezichten.

Igor Chursin, Litsa

1996

In 1996 organiseerden we in Amsterdam een tentoonstelling van de ateliergasten van de afgelopen jaren onder de titel Russisch Atelier – u vindt hun namen (geleidelijk) terug onder de kunstenaars van CIRC Atelier.

1999

En ten slotte organiseerde CIRC Atelier in 1999 haar laatste tentoonstelling: Boeratino, of de avonturen van Pinokkio in Rusland (Georgi Litisjevski, Jelena Jelagina en Igor Makarevitsj, Rusland Centrum Amsterdam). Boeratino, het lichtend voorbeeld voor de Sovjet-jeugd, is ook vandaag nog een veelvuldig terugkerend mannetje in de werken van kunstenaars die in de Sovjettijd zijn opgegroeid. U kunt er hier (.pdf) meer over lezen.

Igor Makarevich, werken van Boeratino in het gastatelier, 1998